Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výroční zpráva 2023

3. 1. 2024

Sbor dobrovolných hasičů Ostřetín 

 

Rok 2023 jsme zahájili členskou schůzí dne 10.1. a podrobně se domluvil plán práce pro další období.                                                                                                                                                             Dne 11.2.2023 se v Ostřetíně konaly již tradiční odborné zkoušky mladých hasičů okresu Pardubice (1.část). V letošním roce úspěšně zkoušky splnilo 143 dětí ve věku od tří do osmnácti let. Za SDH Ostřetín máme složeno 28 odborností. Byli také odevzdány obrázky do soutěže PO očima dětí, které děti nakreslili v lednu 2023.

   V sobotu 11.3. se konal Hasičský ples, kde zahrála skupina Streyci. Potěšil nás velký počet návštěvníků. Děkuji sponzorům, kteří nám přispěli do hry o ceny, členům SDH za přípravu předtančení a již pracujeme na programu plesu pro příští rok, který se bude konat 23.3.2024.

  Dne 1.4. proběhl v obci sběr starého železa a svoz elektrospotřebičů.

Další naší společnou akcí byla příprava a průběh Velikonočního odpoledne, které se konalo 8.4. v Obecním sále ve spolupráci s obcí Ostřetín.

 Dne 30.4. se sbor podílel na průvodu čarodějnic a masek od hasičárny na hřiště, kde probíhal další program.

 V sobotu 3.6. členové sboru a jednotky zajišťovali požární asistenci při výročí zapomenuté bitvy v Ostřetíně. Dne 27.6. jsme se zúčastnili statické ukázky s vozem IFA na Aviatické pouti v Pardubicích.

   Činnost s dětmi a mládeží pokračovala podle plánu Okresní rady mládeže Pardubice a je pro letošní rok rozdělena do kategorií: přípravka, mladší žáci, starší žáci a dorost. Sportovních akcí a závodů bylo v tomto pololetí opět mnoho popíšu jejich výsledky:

          Dne 22.4.2023 jsme se s týmem dorostu a dvou mladších žáků zúčastnili závodů TFA v Čepí. Ve velmi nabité konkurenci se naši mladší žáci Filip Horčička a Anička Marklová umístili na skvělém prvním místě ve svých kategoriích. Dorostenci se v ještě větší konkurenci umístili následovně
Jakub Dytrt 10. místo
Štěpán Pištora 8. místo
František Markl  3. místo
Matěj Hubáček 1. místo
Dne 29.4.2023 -  naši nejmenší se zúčastnili setkání hasičských přípravek v Břehách u Přelouče. Jejich vystoupení, které nacvičovali každou schůzku  se jim velice povedlo.

Dne 29.4.2023 - výjezdová jednotka zajistila zdravotnickou asistenci na Vysockém krosovém půlmaratonu a zároveň zde běželo za SDH Ostřetín 11 členů od dětí, přes dorostenci až po dospělé .Dne 13-14.5.2023 jsme se s mladšími a staršími dětmi zúčastnili Okresního kola Hry Plamen v Holicích.  Děti soutěžili v disciplínách : štafeta CTIF, útok CTIF, štafeta požárních dvojic, štafeta 4×60m a požární útok. Ve velké konkurenci mladší žáci obsadili 6. a 10.místo, starší žáci se umístili na 11.místě. Mladším se v disciplíně požární útok podařilo vybojovat nádherné 3.místo. Jsme na ně velice pyšní. Dne 4.6.2023 reprezentovala v závodě na 60m s překážkami Kateřina Švancarová a  umístila se na 37místě ve velké konkurenci 65 starších žákyň. Že trénink dělá Mistra, se  11.6. V Holicích opět přesvědčily naše holky. Kateřina Švancarová v závodě na 60m s překážkami skončila na krásném 13.místě v konkurenci 38. starších žákyň ,kde předvedla zatím svůj nejlepší čas 15:22. Na konci dne nastoupila naše dorostenka Eliška Jehličková, a ve své kategorii 100m s překážkami skončila na krásném 2. místě.

 Toto pololetí jsme zakončili pohárovým závodem v Kostěnicích dne 24.6.kterého se zúčastnilo družstvo mladších žáků a jedno starších žáků .Soutěžilo se v disciplínách štafeta 4x60m a požárním útoku. Mladší obsadili páté a starší jedenácté místo.

      V druhé polovině prázdnin náš sbor již tradičně připravil posezení pro své členy u hasičárny v Ostřetíně a to 19.8.2023. Další víkend jsme připravili občerstvení pro Klub důchodců při jejich setkání na místním fotbalovém hřišti.

  Další velkou akcí pro členy sboru a další naše spolupracovníky byla pomoc obci Ostřetín při zajištění Srazu rodáků dne 9.9.2023. Při této celodenní akci jsme zajišťovali obsluhu hostů, výdej občerstvení, obědů, večeří a dalších dobrot připravených pro účastníky. Tuto činnost zajišťovalo 22 členů SDH Ostřetín. V ten samý den se v Pardubicích konal Slavnostní průvod praporů sborů dobrovolných hasičů Pardubického kraje. Na tomto setkáni jsme obdrželi stuhu na prapor u příležitost dvacátého výročí založení KSH Pardubice.

           Dále jsme se každé úterý s kroužkem mladých hasičů a dorostu připravovali na soutěže TFA a na Závod požárnické všestrannosti.

     Dne 1.10.2023 se naši dorostenci zúčastnili závodů v TFA, které se konaly v obci Břehy u Přelouče  a ve velice silné konkurenci se umístili: Eliška Jehličková na parádním 4. místě ve své kategorii, František Markl na 6. místě, Štěpán Pištora na 7. místě a Jakub Dytrt na krásném 15. místě. Všem zúčastněným moc děkujeme za perfektní reprezentaci našeho sboru.

   V sobotu14.10.jsme pomohli zajistit průběh Drakiády. Bohužel i když vítr foukal byli jsme nuceni kvůli nepřízni počasí po hodině a půl akci ukončit.

    Dne 21.10. jsme se zúčastnili  ,,Sezemického braňáčku.'' V mladší kategorii jsme obsadili 7. a 15. místo a v kategorii starších 9. místo. Druhá hlídka starších nedokončila závod ze zdravotních důvodů. Bohužel musím říci, že od letošního roku došlo k rozdělení hry Plamen na tří samostatné části, takže se zvýšil počet kvalifikačních závodů a  tím pádem se zkrátil čas na přípravu jednotlivých disciplín. Z původních 12 ligových a postupových soutěží  v danném se roce dle plánu SH ČMS  zvedne počet na 24 samostatných závodů což je úplně mimo naše časové možnosti se takového počtu zúčastnit .V měsíci lednu vybereme závody tak, abychom byli schopni se zúčastnit alespoň postupových soutěží.

   Další týden 29.10. sbor zajistil občerstvení  a zázemí pro hosty, kteří navštívili travesti show v podání skupiny Divoké kočky v sále v Ostřetíně.

   V sobotu  25.11. se opět v sále konal Vánoční jarmark a zde jsme zajistili občerstvení , ozvučení v sále pro žáky místní školky a školy ,skupiny Maximix a posledním vystupujícím byla skupina PORT z Pardubic. Dále jsme 5.12. zajistili návštěvu Čerta a Mikuláše a pomůžeme při Vánočním zpívání 17.12. u hasičárny.

       Ve druhé polovině roku také probíhala údržba materiálu potřebného k zajištění kroužku mladých hasičů-seřízení vzduchovek, instalace terčů pro výcvik střelby, výroba přepravních vozíků, oprava sklopných terčů pro požární útok, úklid hasičárny a prostor ve skladu s překážkami a drobné opravy na hadicích a savicích. Pro potřeby kroužku byla zakoupena kompletně opravená stříkačka PS 12 s motorem TAZ 1500 v hodnotě 80.000,-Kč z prostředků SDH Ostřetín. Dále jsme nechali vyrobit plastové kelímky s potiskem zásahových vozidel JSDH Ostřetín, zakoupili sklenice na víno a další drobné vybavení.

   Naše spolupráce také probíhá s OSH Pardubice se zajištěním soutěží, přípravy a přepravy materiálu na soutěže, pronájem časomíry na soutěže Pardubického kraje a poskytnutí zázemí při akcích pořádaných KSH Pardubice.

  

     Děkuji členům SDH a dalším, kteří s námi spolupracují za zajištění všech domluvených akcí, které proběhly během roku 2023.Starostovi Miloši Vlasákovi za podporu při práci s mladými hasiči a Obci Ostřetín za podporu s materiálním vybavením. Dále děkuji všem sponzorům a příznivcům za přízeň, kterou nám dáváte najevo jak osobně, tak na našem facebooku.

   Na závěr Vám všem přeji hlavně pevné zdraví.  Martin Pištora