Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zpráva starosti

2. 1. 2022

                Sbor dobrovolných hasičů Ostřetín 2021

 

Začátek roku pro sbor byl opět nepříznivý kvůli situaci kolem Covid-19.Naše činnost se omezila pouze na nutné úkony spojené s administrativou, kterou řešil výbor SDH. Kroužek mladých hasičů byl stále pozastaven, podařilo se nám pouze dodat obrázky do soutěže „PO Očima dětí“. Tradiční hasičský ples se ze stejných důvodů také neuskutečnil.

      Dne 24.4.2021 proběhl sběr starého železa a svoz elektrospotřebičů. Od konce května se znovu rozeběhl kroužek mladých hasičů a trénovali jsme disciplíny hry Plamen.

Na konci června postihlo Moravu ničivé tornádo. Po rychlé domluvě poslal sbor do obce Mikulčice částku 10.000,-Kč. Dále jsme pomohli při svozu, nakládání a odvozu humanitární sbírky, kterou pro postižené vesnice organizovala obec Ostřetín.

Dne 30.6.2021 výjezdová jednotka zajistila těžbu dřeva, které bylo určeno na vazbu na poškozený dům na Jižní Moravě starším manželům z Lužice, kteří byli náhodně vybráni. Dne 5.-6.-června parta v čele s Jakubem Hubáčkem provedla opravu vazby, která byla náročná i kvůli vysokým teplotám. Po cestě zpět přijeli k nehodě, kde poskytli první pomoc a následně pomohli s vyproštěním osoby. Všem patří velké poděkování.

Ve středu 1.9.2021 se zástupci SDH Ostřetín zúčastnili zahájení nového školního roku 2021/2022 u místní základní školy.       

Dne 3.9.2021 se od 17.00 u hasičárny v Ostřetíně konala malá oslava u příležitosti 140.výročí založení SDH Ostřetín. Tato forma oslav byla zvolena kvůli opatřením kolem Covid -19.Hodnotit činnost za deset let od minulých oslav by byla velmi dlouhá a podrobná zpráva. Jen mi dovolte napsat,že se nám daří práce s mládeží, společenská činnost běží podle naplánovaných akcí a sbor v roce 2021 má 110 členů. A co se dělo na naší oslavě? Starosta obce poděkoval členům sboru a jednotky za práci v uplynulém období a předal ocenění za povodně v roce 2020.Poté byl oceněn dlouholetý člen Josef Schejbal  Záslužnou medailí Českého hasičstva za dlouholetou práci pro SDH Ostřetín. Následovalo poděkování partě borců v čele s Jakubem Hubáčkem, kteří se podíleli na opravě střechy po ničivém tornádu na Moravě. K poděkování se osobně připojili i majitelé domu z postižené obce, kteří naše oslavy navštívili.

V sobotu 4.9.2021 se sbor rozloučil v místním kostele s naší dlouholetou členkou p.Marií Charvátovou, která nás navždy opustila 30.8.2021.Čest její památce.

Od začátku školního roku se opět naplno rozběhl kroužek mladých hasičů a i v této nelehké situaci pravidelně v úterý chodí 46 mladých hasičů. V této podzimní části probíhaly přípravy na Závod požárnické všestrannosti.

Dne 17.10.2021  proběhl v Horních Ředicích první závod okresního kola hry Plamen. Za SDH Ostřetín soutěžilo pět hlídek. V kategorii mladších žáků jsme obsadili šesté, devatenácté, jednadvacáté z dvaceti čtyř hlídek. V kategorii starší jsme obsadili sedmé a sedmnácté místo z dvaceti dvou hlídek. Tím jsme si vytvořili dobrou pozici do jarních kol hry Plamen. Děkuji všem závodníkům a vedoucím za přípravu a po dvouleté pauze za skvělý výsledek.

Pro práci s mládeží byly z dotace NSA pořízeny altány 3x3m a 3x6m, vzduchovka a dále drobné potřeby pro práci s přípravkou. Členové sboru pravidelně provádějí údržbu a opravy překážek, vybavení a zařízení pro chod kroužku.

Do konce roku bychom ještě chtěli přivítat v hasičárně Čerta s Mikulášem a zvládnout Výroční valnou hromadu a zúčastnit se schůzí v okrsku č.12.Bohužel v době, kdy píšu tuto zprávu (28.11.2021) se situace opět Covid-19 razantně horší a opatření vlády, počty nakažených nám tyto akce znovu omezí.

Děkuji Všem členům SDH Ostřetín za práci pro sbor, organizaci akcí při pomoci obci, vedoucím za přípravu mladých hasičů a organizaci závodů, starostovi obce Miloši Vlasákovi za podporu naší práce a obci Ostřetín za finanční podporu kroužku Mladých hasičů. Dále dalším spolkům a firmám v obci za spolupráci. Na závěr přeji Všem pevné zdraví a velkou dávku optimismu v této době.

                                                                                    Martin Pištora

                                                                                starosta SDH Ostřetín