Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výroční zpráva 2020

22. 2. 2021

Sbor dobrovolných hasičů Ostřetín 2020

                                 

                                                 Výroční zpráva

 

Sbor dobrovolných hasičů v Ostřetíně začal svoji činnost podle schváleného plánu práce na rok 2020.

Dne 1.2.2020 proběhly v prostorách hasičárny a Obecního úřadu Odborné zkoušky mládeže okresu Pardubice. Celkem se zúčastnilo 144 mladých hasičů  a mladí hasiči z SDH Ostřetín získali 18 odborností.

V sobotu 29.2. se konalo tradiční setkání přípravek v Kostěnicích. V silné konkurenci 30 družstev naše přípravky obsadili 8 a 24 místo.

 

Ve dnech 6.-7.3. se v Přelouči konalo školení vedoucích mládeže a náš sbor má proškoleno 8 vedoucích s platnými zkouškami.

 

Dne 10.3. byla vyhlášena opatření kvůli Covid-19 a byli jsme bohužel nuceni zrušit Hasičský ples, který se měl konat 14.3. v Obecním sále. Ze stejného důvodu byl pozastaven kroužek mladých hasičů a to od 1.4.2020. Dále od 17.3. byli členové jednotky a sboru připraveni zajistit zásobování seniorů nad 70 let v obci.

 

V sobotu 6.6. se podařilo uskutečnit v obci sběr starého železa a svoz elektrospotřebičů.

Ve dnech 28.6.-29.6. se obcí prohnala 50-letá voda. Chci poděkovat nejen  členům jednotky, ale také všem, kteří přišli k hasičárně a pomáhali s likvidací škod. V noci z 28. na 29.6 zasáhla naší obec 50ti letá velká voda. V první fázi jednotka všechny své síly zaměřila na ochranu ohrožených domů, které ještě nebyly zasaženy. Došlo k rozdělení na 4 bojové úseky. První úsek zajišťoval plnění pytlů pískem, 2.úsek zajišťoval monitoring vodních toků, uvolňování ucpávajících se propustků a tvoření hrází z pytlů s pískem u ohrožených domů, 3.úsek zajišťoval odčerpávání vody u domů, kde hrozilo bezprostřední riziko zaplavení, 4.úsek zajišťoval odčerpávání vody ze základní školy a následné vynášení poškozeného nábytku a předmětů. Zásahu se zúčastnily téměř všichni členové výjezdové jednotky. Dále zde zasahovaly jednotky Vysoká u Holic, H.Jelení a Libišany. S vyklizením školy a s pytlováním nám významnou měrou pomáhali i místní občané a dva členové Skautů Holice. Velice děkujeme členům jednotek Vysoká, Jelení a Libišany, členům naší jednotky, Skautům Holice, Zemědělské společnosti Ostřetín za poskytnutí bagru a vleků a všem místům občanům, kteří přiložili ruku k dílu, za jejich ohromnou pomoc. Další obrovský dík patří všem kteří pro zasahující zajistily občerstvení.

Dne 22.8. se nám podařilo zorganizovat posezení pro členy SDH, ale bohužel  další opatření kvůli Covid -19 nám neumožnilo uspořádat posvícenskou zábavu a po dohodě se výbor SDH Ostřetín rozhodl, že pozastaví činnost kroužku mladých hasičů do konce roku 2020.Ze stejného důvodu jsme zrušili i Výroční valnou hromadu, která měla proběhnout v polovině prosince. I přes nepříznivou

situaci s naší činností se nám podařilo dokončit terče pro požární útok včetně časomíry pro požární sport a zakoupili jsme altány pro zajištění zázemí při soutěžích pro mladé hasiče.

 

Dne 28.12.2020 nás navždy opustil p .Pavel Tobiášek, který byl členem SDH Ostřetín od roku 1969 a velmi výrazným způsobem se podílel na rozvoji SDH Ostřetín a dobrovolného hasičstva. Získaná ocenění: Čestné uznání SDH, Čestné uznání OSH Pardubice, Medaile za příkladnou práci, Medaile za zásluhy, Čestné uznání KSH Pardubického kraje, Záslužná medaile Pardubického kraje.

 

Svoji činnost během nepříznivé situace má na starosti výbor SDH, který se schází podle možností jednou za měsíc ,za dodržování nařízených opatření. Členské příspěvky byly odevzdány v řádném termínu.(viz zpráva kontrolní rady).V roce 2020 má sbor 110 členů.

 

                                                                                                                                   Martin Pištora