Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výroční zpráva starosty

2. 1. 2020

          Sbor dobrovolných hasičů Ostřetín 2019     

           Program Výroční valné hromady 13.12.2019

1. Zahájení a přivítání hostů

2. Zpráva o činnosti SDH Ostřetín

3. Zpráva o činnosti JSDH Ostřetín

4. Zpráva revizní rady

5. Předání ocenění

6. Plán práce na rok 2020

7. Schválení usnesení

8. Diskuze

9. Závěr

 

Před zprávou o činnosti SDH Ostřetín Vás prosím o minutu ticha k uctění památky zesnulých hasičů v loňském roce.

 

Činnost sboru v roce 2019 jsme zahájili členskou schůzí 15.1. na které byl schválen podrobný plán práce na letošní rok. První velkou akcí byla příprava odborných zkoušek mladých hasičů, které se konaly 23.2.v prostorách hasičárny a obecního úřadu. Zkoušek se zúčastnilo 151 mladý hasičů z okresu Pardubice.Za SDH Ostřetín máme nově 25 odborností.

  V roce 2019 jsme měli všichni vedoucí platná školení vedoucích mládeže a ty budeme obhajovat v březnu 2020 v Břehách u Přelouče.

    V sobotu 2.3.  v Kostěnicích proběhla soutěž přípravek(děti od tří do pěti let),kde naši nejmenší získali ve velké konkurenci 17 a 19 místo.

   Hasičský ples se konal 16.3. a hrála kapela La Muzica, která bude hrát k poslechu a tanci  i v roce 2020 . Děkujeme návštěvníkům za přízeň a věříme, že se uvidíme na dalším plese 14.3.2020.

  Dne 30.3.proběhl v obci sběr železa a svoz elektrospotřebičů.

     V podvečer 12.4. se členové sboru podíleli na přípravě simulace zásahu ve dvoře obecního úřadu pro jednotky z okrsku č.12,další informace podá Fr.Markl.

  Dne 27.4. se naše přípravka zúčastnila tradičního celorepublikového setkání v Břehách u Přelouče. Tady naši nejmenší předvedli svoji ukázku upravené štafety CTIF,kterou se naučili na jedničku.

  Při pálení čarodějnic 30.4. členové jednotky zajišťovali dozor v obci.   V úterý 7.5.2019 se na HZS v Pardubicích konalo vyhodnocení okresního kola soutěže „Požární ochrana očima dětí“. V kategorii L2 (literární dílo)  získal Matěj Hubáček první místo a Kateřina Krejčíková třetí místo . Děkuji dětem a vedoucím za přípravu a provedení této soutěže,  které se věnujeme v zimních měsících.

      V sobotu 11.5.2019 se konal na Dolním Jelení Memoriál Marie Mládkové a okrsková soutěž. V okrskové soutěži obsadila naše družstva mužů a žen první místa. V memoriálu družstvo našich žen obsadilo čtvrté místo a muži první místo. Chci touto cestou poděkovat členům SDH Dolní Jelení, kteří nám umožnili uspořádat okrskovou soutěž při konání memoriálu, protože okrsková soutěž se měla konat 4.5.v Ostřetíně ,ale pro nepřízeň počasí byla zrušena.

Dne 18.5. 2019 se naši členové sboru zúčastnili oslav nově otevřené hasičské zbrojnice a výročí 140 let založení SDH Opatov s vozidlem IFA.

        V sobotu 18.5.2019 a v neděli 19.5.2019 se v Cholticích konalo okresní kolo hry Plamen v disciplínách štafeta CTIF, útok CTIF ,štafeta požárních dvojic, štafeta 4x60m,požární útok a přeboru jednotlivců. V kategorii mladších žáků jsme obsadili sedmé a jedenácté místo. V kategorii starších žáků šesté místo.

V sobotu 15. 6. 2019 se náš sbor zúčastnil oslav 140. let založení sboru dobrovolných hasičů Horní Ředice,kde vystoupila naše přípravka a byl zde předveden zásahový automobil MAN.

       V neděli 23.6.2019 se v Kostěnicích konal poslední závod ligy mladých hasičů pardubického okresu. V disciplínách štafeta  4x60m a požárním útoku, jsme v kategorii mladších obsadili sedmé a dvanácté místo a ve starších páté místo.

        24.8. 2019 jsme byli na soutěži v Týnišťku, kde jsme obsadili třetí místo. Následně jsme se sešli u naší hasičárny, kde probíhala oslava ukončení léta s grilováním masa pro hasiče.

V sobotu 28.9.2019 se družstvo mužů zúčastnilo soutěže v Dolní Rovni - o pohár starostky obce. Soutěž se skládala ze štafety a požárního útoku. Celkově jsme obsadili 4.místo z deseti družstev mužů z Čech a Slovenska.

       Dne 13.10. 2019 se konala soutěž požárnické všestrannosti(branný závod) v Horních Ředicích. V kategorii mladších jsme obsadili 9., 15. a 23. z 32 hlídek a u starších jsme obsadili 12. a 24. z 32 hlídek. Za krásného počasí jsme si závody užili i díky areálu Blanka v Horních Ředicích.

    V pátek 18.10.2019 členové SDH zajišťovali občerstvení pro klub důchodců v obecním sále v Ostřetíně. Dne 16.11. se v Černé za Bory konalo zasedání představitelů sborů okresu Pardubice. Děkuji Vaďce Maškové za pomoc při zajištění této akce.

                 V sobotu 30.11. naši členové navštívili letiště Václava Havla v Praze. Prohlídku zajistil Lukáš Voříšek a měli jsme možnost se podívat na vybavení a zázemí pro práci hasičů na letišti. Po podrobném výkladu o technice následovala prohlídka operačního střediska i výcvikového polygonu (viz foto).Cestou domů jsme navštívili muzeum Trabantů v Motole.

Dne 5.12. se již druhým rokem snažíme dodržet tradici Mikulášské nadílky, která nám byla svěřena Rybářským spolkem. V letošním roce naši nabídku využilo………..rodin v Ostřetíně.

  Práce v kroužku mladých hasičů probíhá každé úterý od 15.30 do 17.00 .V letošním roce byly pro účely kroužku pořízeny nové stojany na věcné prostředky, sady hadic pro požární útok, sada hadic pro útok CTIF, sklopné terče a časomíra pro měření disciplín hry Plamen a Požárního sportu pořízené z dotace MŠMT.   V letošním roce má SDH  Ostřetín ve své evidenci 47 dětí.  Celá tato činnost je velice časově náročná jak z hlediska přípravy dětí na závody, ale i samotnou organizací soutěží během roku vzhledem k počtu dětí, které pravidelně navštěvují kroužek mladých hasičů. Nedělíme děti na TOP týmy a ostatní a proto výběr soutěží během roku je přizpůsoben časovým a materiálním podmínkám členů SDH Ostřetín. Také údržba a příprava technických prostředků   (hadice,PS 12,dresy,přilby,zázemí pro závody -sady stolů, altány, překážky) je finančně i časově náročná.

   V roce 2020 nás čekají volby do vedení SDH Ostřetín,které proběhnou 7.1.2020 v zasedací mítnosti OÚ v Ostřetíně. Po domluvě na členské schůzi máme tyto návrhy:

 

Starosta SDH -                           Martin Pištora

Náměstek -                                Lukáš Voříšek

Velitel jednotky-                       František Markl

Pokladník-                                  Petra Karbulková

Člen výboru-                              Vladislava Mašková

Člen výboru  -technika             Jiří Roček

Člen výboru  -mládež               Martina Pištorová

 

Pokud máte další návrhy, prosím osobně u mě ,abychom je mohli zapracovat do voleb.

   

Na závěr moc děkuji členům SDH Ostřetín za práci ve svém volném čase, vedoucím za přípravu na závody a zajištění jejich průběhu, Obecnímu úřadu za podporu při práci s mladými hasiči, starostovi Miloši Vlasákovi za podporu činnosti SDH Ostřetín.                                                                                                      Vám všem přeji pevné zdraví a štěstí nejen v roce 2020.

                 

                                                                                                           Martin Pištora

                                                                                                       starosta SDH Ostřetín

 

 

Plán práce na rok 2020:

Leden, únor- zajistit volby do vedení SDH Ostřetín dne 7.1.2020 od 18.00 v zasedací místnosti OÚ Ostřetín, dále příprava mladých hasičů na odborné zkoušky mládeže 1.2.2020 v prostorech Obecního úřadu a hasičárny, zajistit přípravu na  školení vedoucích mládeže a obhájit zkoušky vedoucích

Březen ,duben -zajistit průběh hasičského plesu a sběru železa v obci

Květen-zabezpečit průběh okresních kol mladých hasičů a zajistit účast na okrskovém kole družstva mužů a žen

Srpen-uspořádat posezení pro členy ,popřípadě zajistit jinou akci

Celoročně-  připravovat podmínky pro chod kroužku mladých hasičů, podle možností zajistit účast na vybraných soutěžích mladých hasičů, dorostu ,družstev žen a mužů, zajistit po domluvě spolupráci na akcích pořádaných obcí, nebo  jinými spolky v obci jak materiálně tak i osobní pomocí